06-11178075 info@daisymeekes.nl

Wil jij graag starten als zelfstandig ondernemer? Tip 1

 

 

Vaak spreek ik mensen in mijn omgeving die graag voor zichzelf willen beginnen. Ik ben nu 4 jaar zelfstandig ondernemer met heel veel plezier. Het was een heel bewuste keuze om in de crisis te starten maar het was ook heel spannend. Kan ik dit wel? Krijg ik wel opdrachten? Ga ik voldoende inkomsten hebben om van te leven? Wat als niemand mijn kwaliteiten ziet en wil inzetten? Allemaal vragen die ik nu ook vaak hoor als ik met iemand spreek die voor de keuze staat om voor zichzelf te beginnen.

Graag deel ik mijn eerste tip zodat jij goed van start kunt gaan als zelfstandig ondernemer én dit op basis van de juiste afwegingen doet!

Tip 1: Zorg dat je inzicht hebt in je huidige financiële situatie. Dit klinkt simpel maar heel veel mensen die ik spreek hebben dit niet volledig in beeld. Wat is je financiële situatie?

  • Wat is je bedrag aan vaste lasten per maand?
  • Heb je recht op een uitkering die je wellicht in deze vaste lasten kan voorzien?
  • Heb je spaargeld dat je kunt inzetten?
  • Als je 6 maanden zelfstandig ondernemer bent en € 0,- omzet hebt gehad, wat is dan je schuld?
    En als dit inderdaad het geval is, je hebt totaal geen inkomsten de eerste 6 maanden, kun je dan leven met deze schuld? (Is dit € 4000,- waarvan je denkt “dat kan ik wel terugbetalen met een baan in loondienst” of is het € 10.000,- en is dat risico te groot voor je?)

Inzicht in je huidige financiële situatie is in mijn ogen essentieel om te kunnen starten als zelfstandig ondernemer en te weten wat het financiële risico is dat je loopt.
Als je dat inzicht hebt en je weet dat je 6 maanden zonder inkomsten uit je bedrijf kunt overbruggen dan kun je een stap verder gaan.

Voor mij is dit inzicht absoluut nodig geweest om de stap naar zelfstandig ondernemer te maken. Maar ook om de eerste maanden de rust te kunnen bewaren toen er nog geen structurele inkomsten waren. Voor mij een heel prettig gevoel!