De economische crisis ligt nog vers in ons geheugen. Krapte op de arbeidsmarkt, boventalligheid, bedrijven die failliet gingen en het grote aantal werklozen in ons land… we zijn het ongetwijfeld nog niet vergeten. In de afgelopen jaren kwam ik met veel mensen in contact die op de een of andere manier afscheid moesten nemen van hun vertrouwde baan. Ja: natuurlijk is het een domper als je je baan verliest, maar het is ook een nieuwe kans. Een kans om jezelf verder te ontwikkelen en op zoek te gaan naar wat jij nu echt belangrijk vindt in een nieuwe baan. In dit artikel vertel ik je waarom ik denk dat we er goed aan doen om regelmatig van baan te wisselen.
De zekerheid van een vaste baan
Geregeld hoor ik als coach de verhalen van medewerkers die boventallig zijn geworden. Al twintig of dertig jaar werken ze bij dezelfde werkgever en alhoewel ze hun functie steeds meer zagen veranderen, kwam het ontslag als een donderslag bij heldere hemel. “Wat moet ik nu?” is een vraag die mij geregeld gesteld wordt. Komt dit je bekend voor? De jaren die je voor het bedrijf werkte, boden een zekere mate van zekerheid en dat vond je prettig, toch? Maar zorgt deze zekerheid er niet juist voor dat je minder op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen? Maakt deze zekerheid het nog wel noodzakelijk om jezelf te blijven ontwikkelen? Ik denk eigenlijk van niet.
Een sprong in het diepe
Hoe anders is het nu je op een onzeker punt in je carrière bent aangeland. Nu moet je gaan nadenken wat je echt wilt. Dat is spannend, maar vergeet niet dat het ook heel leuk is. Nu kun je pas echt ontdekken wat jou gelukkig maakt. De zekerheid van de afgelopen jaren heeft je misschien wel geremd in het aangaan van nieuwe uitdagingen. Want, wat als het mislukt? Wat als je inkomen ineens niet meer zeker is? Het zijn allemaal vragen die je kunnen tegenhouden om de sprong in het diepe te wagen.
Jobhoppen
De Braziliaanse werkgever Ricardo Semler vond het ook maar niks dat medewerkers jaren vastgeroest zaten in dezelfde functie bij hetzelfde bedrijf. Hij stimuleerde daarom dat zijn medewerkers voor een aantal jaren bij een ander bedrijf gingen werken, en daarna eventueel met nieuwe ervaringen weer bij hem terug kwamen.
Misschien is het wel een optie om dat idee door te trekken. Door medewerkers arbeidscontracten aan te bieden van maximaal vijf of zeven jaar bijvoorbeeld. Zeven jaar lang profiteert het bedrijf van jouw talenten en vervolgens zoek je een nieuwe werkgever waarbij je weer nieuwe dingen kunt leren. Misschien is het toekomstmuziek, maar het is goed om je af te vragen wat jij daarvan zou vinden. Durf jij het aan om iedere paar jaar op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging en al je zekerheden aan de kant te zetten?
Ga op onderzoek uit!
Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot een ander voor jou beslist dat het tijd is om je horizon te verbreden. Ga actief met jezelf aan de slag en zoek uit wat jou gelukkig maakt. Doe onderzoek naar je passie en ga doen wat je écht leuk vindt.
Als zelfstandig ondernemer weet ik als geen ander hoe het is om zonder enige vorm van zekerheid aan de slag te gaan. Het steeds weer ontmoeten van nieuwe mensen, het aangaan van uitdagende opdrachten en alles wat daarbij komt kijken, het volgen van cursussen die IK belangrijk vind en me voortdurend afvragen of dit is wat ik wil, brachten me tot waar ik nu sta. En ja, dat is soms best spannend. Maar het draagt vooral bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling.
Wil jij jezelf ook blijven ontwikkelen? Ik ga graag met je in gesprek over hoe je het heft in eigen handen neemt en zelf je ideale loopbaan uitstippelt.