06-11178075 info@daisymeekes.nl

De marathon staat voor veel mensen voor een uiterste inspanning van je lichaam. Ik kan je verklappen: dat is het ook. Al drie keer eerder liep ik een hardloopwedstrijd van 42,2 kilometer. Als ik hieraan terugdenk, kan ik bijna niet geloven dat ik deze afstand uitliep. Toch staat dit najaar mijn vierde marathon op de planning: de Chicago Marathon. 

Tussen de trainingen door vertel ik je graag iets meer over de juiste mindset die zo belangrijk is om de marathon te kunnen uitlopen. Want in mijn overtuiging is dat prima mogelijk, ook zonder hardlooplichaam en hardlooptalent. 😉

Zet de afspraak in je agenda

Dublin marathon 2018Trainen betekent afspraken maken met jezelf. Aangezien we veel van onze afspraken in een agenda zetten, helpt het om ook voor de afspraken met jezelf – je trainingen – tijd te roosteren. Dit voorkomt dat je trainingen gaat doorschuiven en zo in de knel komt met je trainingsschema. De drie tot vier maanden voorafgaand aan de marathon moeten volledig in het teken staan van de hardloopprestatie die je wilt gaan leveren.

In mijn geval betekent dit dat er vijf keer in de week de werkafspraak ‘Chicago Marathon Training’ in mijn agenda staat. Een training kan ik altijd verplaatsen als het echt niet anders kan. Maar vijf van de zeven dagen trainen, betekent dat je maar beperkt kunt schuiven. Door het als afspraak vast te leggen, ben ik er zeker van dat ik vijf keer in de week ook daadwerkelijk de tijd heb om te gaan trainen.

Zonder doorzettingsvermogen geen marathon

Een marathon is afzien. Mis je het doorzettingsvermogen om door te zetten op de momenten dat het zwaar wordt, dan kun je beter vooraf beslissen om geen marathon te gaan lopen. Dit zeg ik niet om je te demotiveren, maar juist om je te prikkelen. Stel je jezelf tot doel de marathon uit te lopen en blijf je dat doel steeds voor ogen houden? Dan gaat het je lukken.

Over het algemeen gaat de stelling op dat mensen die in staat zijn om heldere doelen te stellen, meer doorzettingsvermogen bezitten dan mensen die dit niet kunnen. Een echte doorzetter laat zich niet uit het veld slaan door tegenslagen.

Doorzetters hebben een plan. De doorzetter weet precies wat hij of zij die dag gaat doen en wat het bijbehorende doel is. Een leven van dag tot dag past daar niet bij. Echte doorzetters weten juist precies waar ze naartoe werken. Is het doel bereikt, dan wordt er onmiddellijk een nieuw doel gesteld.

Als ik naar mezelf kijk, dan durf ik te stellen dat ik een echte doorzetter ben. Of het nu gaat om in mijn kinderjaren muziekles, zwemles of school: ik had altijd een duidelijk doel voor ogen en ging daarvoor. Altijd streefde ik naar het hoogst haalbare voor mijzelf. En voor nu is dat het uitlopen van de Chicago Marathon.

Een beetje discipline wil wel helpen

Sommige mensen hebben van nature discipline in zich. Ze zijn ermee geboren en zijn simpelweg zo toegewijd aan iets, dat ze er volledig voor gaan. Maar niet iedereen is met deze eigenschap op de wereld gezet. Toch is het ook mogelijk om discipline aan te leren. Bijvoorbeeld door je opvoeding of simpelweg door met anderen te praten en je te laten stimuleren.

Dublin marathon 2 2018Wil je succesvol zijn, dan is discipline een onmisbare eigenschap. Topsporters redden het niet om steeds weer op de training te verschijnen, als ze geen discipline hebben. Maar niet alleen in de sport is discipline belangrijk. Denk maar eens aan de succesvolle ondernemers uit je netwerk. Neem een van deze ondernemers voor de geest. Klopt het dat deze persoon over veel discipline beschikt?

Natuurlijk is het soms best verleidelijk om een avondje met vriendinnen af te spreken of na een vermoeiende dag te ontstressen met een filmpje op de bank. Het helpt als je je einddoel dan voor ogen houdt en je er toch toe zet om volgens je planning te gaan trainen. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik maximaal één marathon per jaar loop en weet dus dat deze periode tijdelijk is. Gedurende drie of vier maanden geef ik alles voor het einddoel en in de overige maanden blijft er genoeg tijd over om op de bank te hangen, terrasjes te pakken of uit eten te gaan.

Tot slot nog wat tips

Uit eigen ervaring deel ik graag wat tips met je die je er in mijn ogen bij kunnen helpen om trouw te blijven trainen.

  • Luister een podcast tijdens het lopen. Je combineert zo de training met je persoonlijke ontwikkeling en hierdoor lijkt de tijd ook nog eens sneller te gaan, omdat je bent afgeleid. Podcasts die ik de moeite waard vind, zijn bijvoorbeeld ‘Eindbazen’, ‘Leef je mooiste leven’ en ‘Susy Q&A’.
  • Zorg dat je niet afhankelijk bent van iemand anders voor je training. Ik train vooral alleen en er is dus geen invloed van iemand die geen zin heeft of niet kan en mij daardoor ook demotiveert.
  • Een tip die lijnrecht tegenover de vorige tip staat: train in een groepje. Soms kan het best lekker zijn om duurlopen met anderen samen te doen en even niet alleen te gaan. Zelf loop ik eens in de twee weken op zondag met een vaste groep mensen.

En last but not least: zet die knop om en ga. Als je de beslissing neemt om een marathon te lopen, dan betekent dit een aantal maanden de knop omzetten en alle aandacht voor het lopen hebben. En let naast het lopen ook vooral op het rusten en luister goed naar je lichaam. Ik ga weer even een stukje lopen, want 13 oktober moet ik vlammen. Succes en tot snel!