06-11178075 info@daisymeekes.nl

Coach: het is een veelgebruikte term. De vraag naar coaches is enorm en het aanbod stijgt even hard. Wie zijn toch al die mensen die een coach bezoeken? En misschien nog wel belangrijker: waarom gaan we massaal naar een coach toe? Hoe weet je nu zeker dat de coach die jij wilt bezoeken ook van meerwaarde voor je zal zijn? 

Verschillende coaches

Er zijn verschillende soorten coaches: ondernemerscoaches, persoonlijke coaches, vitaliteitscoaches, lifestylecoaches, sportcoaches, loopbaancoaches, vakinhoudelijke coaches en allerlei andere coaches, die meerdere van de bovenstaande categorieën combineren. 

Jouw ideale coach vind je door eerst voor jezelf duidelijk te krijgen waar je een coach voor zoekt? Zoek je een betere balans tussen werk en privéleven, dan kom je vaak bij een andere coach terecht dan wanneer je een coach zoekt die je helpt om bepaalde sportdoelen te halen. 

Coach bezoekt coach

Ja, ook ikzelf bezoek geregeld een coach. Al jaren spreek ik met hem over de zakelijke uitdagingen waar ik tegenaan loop. Als ondernemer twijfel ik soms of ik de juiste keuzes maak. Het is dan heel fijn om met een onafhankelijk persoon te praten. Soms kom ik er niet eens met een bepaalde vraag, maar komen er gedurende het gesprek verschillende vragen en keuzes in me op. Door er met iemand over te praten, ga ik dan toch met nieuwe inzichten naar huis. 

Een goede coach vertelt je niet wat de juiste keuze is. Een goede coach stelt jou de juiste vragen, die je prikkelen om ergens over na te denken. Hij stelt je – juist door je zelf te laten nadenken – in staat om antwoord te geven op je eigen vragen. Zo helpt hij je bij je keuze. Toch zal hij nooit een knoop voor je doorhakken. Dat moet je zelf doen. 

Gelukkig worden door het maken van bewuste keuzes

Zelf ben ik erg blij met mijn coach. Ik gun het iedereen om iemand te hebben om mee te praten, om doelen te stellen en een stok achter de deur te hebben om deze doelen te bereiken. Want dat is kort gezegd wat een coach voor je kan betekenen. Hij geeft je inspiratie om je doel te halen. Al snel zul je ervaren dat je gelukkig wordt van het maken van bewuste keuzes. Maar om die bewuste keuzes te maken, is vaak iemand nodig die je een spiegel voorhoudt. 

Een coach laat je zien welke gedragseigenschappen jou in de weg zitten om je doel te bereiken. Hij helpt je deze te herkennen en ermee om te gaan. En, misschien wel het allerbelangrijkste: een coach helpt je vol te houden. Hij helpt je te focussen op je doel, de stip op de horizon. Zie je het even niet meer zitten, dan is de coach er voor je om je te motiveren. Hij is de spreekwoordelijke stok achter de deur. Het resultaat zul je op eigen kracht moeten behalen, maar jouw coach sleept je er doorheen. 

Welke resultaten haal je uit coaching?

Samengevat durf ik te stellen dat een coach je een spiegel voorhoudt, inspiratie geeft en je motiveert om je doel te halen. Maar wat bereik je daar nu eigenlijk mee, afgezien van het halen van je doel? Zodra je met een coach in gesprek gaat, zul je een ontwikkeling doormaken. Je denkt bewuster na over je keuzemogelijkheden. Hierdoor krijg je meer controle over je eigen handelen en daarmee ook over je eigen leven. Je bent zelfbewuster bezig. Hierdoor stijgt je zelfvertrouwen en zul je beter functioneren. 

Maar dat is niet het enige. We spreken niet voor niets van keuzestress. Kiezen brengt dus stress met zich mee. Door je bewust te zijn van de keuze-opties en de controle te nemen over je eigen keuzes, zul je meer ontspanning ervaren. Je staat sneller achter je keuze en zal na het doorhakken van de knoop niet meer twijfelen of je wel de goede keuze hebt gemaakt. En dat brengt rust met zich mee. 

Ben jij ook nieuwsgierig wat een coach voor je kan betekenen of heb je vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan eens contact met me op en wie weet kan ik je helpen bij het maken van je volgende keuze.